Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Κύπελλο Ελλάδας: Η πρώτη παρουσία του Φάρου

Ο Φάρος Κερατσινίου ήταν η μεγάλη έκπληξη στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας φέτος. Η επιστροφή του στη διοργάνωση ήταν «εκκωφαντική», φτάνοντας από την Α2 Ανδρών ως τον τελικό. Μια επιστροφή που χρειάστηκε σχεδόν 40 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα, αφού η πρώτη παρουσία πηγαίνει πίσω στο 1977.
Το Κύπελλο Ελλάδας στα πρώτα χρόνια ζωής του είχε τελείως διαφορετική μορφή. Κάποιες σεζόν πήραν μέρος όλες οι ομάδες στην επικράτεια. Η αρχή γινόταν από τα τοπικά , στη συνέχεια υπήρχαν όμιλοι Νότου και Βορρά και από εκεί το κύπελλο προχωρούσε με τις ομάδες που είχαν προκριθεί. 
Την αγωνιστική περίοδο 1976-77 ο Φάρος Κερατσινίου είχε καταφέρει να φτάσει στον όμιλο Νότου. Στον έναν και μοναδικό αγώνα του τότε είχε αντιμετωπίσει στο «Θεμιστόκλειο» τον Αρίωνα. Στις 13 Μαρτίου 1977, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε στο κέντρο του στίβου. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει τότε η νίκη με το τελικό 38-55. 
Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι  κ.κ. Μιχαηλίδης και Καραγεώργος. Για το Φάρο που είχε προπονητή τον Κορκόδειλο, είχαν αγωνιστεί οι : Ρούσσος 6, Κοντέλης, Κωνσταντουδάκης 1, Ζαμπέτας 10, Μαντζιβής 7, Τσιγκιλιέρης, Πασχαλίδης 6, Μαντζιβής 8, Βεργόπουλος, Χατζηχαραλάμπους 
Από τότε ο Φάρος επανεμφανίστηκε στο Κύπελλο Ελλάδας με την άνοδό του στην Α2 Εθνική Κατηγορίας. Και φρόντισε να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του, αποκλείοντας τέσσερις ομάδες της Α1 Ανδρών, για να φτάσει ως τον τελικό και την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.