Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Προολυμπιακό Τουρνουά: Στο Τορίνο η Ελλάδα

Η Εθνική Ελλάδας θα διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 στο Τορίνο.

Στον Α’ Όμιλο θα συγκατοικήσει με το Μεξικό και το Ιράν, ενώ στον Β’ θα βρίσκονται η Τυνησία, η Κροατία και η Ιταλία. Η Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα με το Ιράν (4/7), την επόμενη μέρα έχει ρεπό και στις 6/7 θα αντιμετωπίσει το Μεξικό.  Στις 7 Ιουλίου θα υπάρχει ρεπό για όλες τις ομάδες, την επόμενη μέρα θα γίνουν τα χιαστί παιχνίδια και στις 9 Ιουλίου ο τελικός. Οι αγώνες θα διεξαχθούν 4-9 Ιουλίου στο Τορίνο και τη Σερβία, ενώ στις Φιλιππίνες 5-10 Ιουλίου.

Οι όμιλοι αναλυτικά:

Βελιγράδι

Α’ Όμιλος: Σερβία, Ανγκόλα, Πουέρτο Ρίκο

Β’ Όμιλος: Ιαπωνία, Τσεχία, Λετονία

Μανίλλα

Α’ Όμιλος: Τουρκία, Σενεγάλη, Καναδάς

Β’ Όμιλος: Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες

Τορίνο

Α’ Όμιλος: Ελλάδα, Μεξικό, Ιράν

Β’ Όμιλος: Τυνησία, Κροατία, Ιταλία

Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα αναμετρηθούν χιαστί και οι δύο νικήτριες, θα διεκδικήσουν στον τελικό του κάθε Προολυμπιακού Τουρνουά το εισιτήριο για το Ρίο.

Βασιλακόπουλος: «Τις κληρώσεις τις κάνουν καλές ή  κακές οι ομάδες»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Η εμπειρία πολλών χρόνων μας έχει δείξει ότι οι κληρώσεις εν όψει σημαντικών διοργανώσεων, παρέχουν μόνο πεδίο θεωρητικών συζητήσεων και επ’ ουδενί εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων. Οι κληρώσεις γίνονται καλές ή κακές από το πώς θα εμφανιστεί η ομάδα στο διάστημα των αγώνων, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ένα τουρνουά με μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως το Προολυμπιακό, χωρίς περιθώρια μεγάλης προετοιμασίας και με αγώνες στους οποίους δεν έχεις το δικαίωμα του λάθους. Η Εθνική Ομάδα είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως και ως τέτοια υποδέχεται κάθε αποτέλεσμα κλήρωσης. Ο στόχος της πρόκρισης σε Ολυμπακούς Αγώνες για μία ακόμα φορά αποτελεί τεράστιο κίνητρο για όλους τους Έλληνες και φυσικά για τους εγνωσμένης αξίας αθλητές μας. Προσωπικά, είμαι πάντα αισιόδοξος πριν από την έναρξη κάθε αθλητικής αποστολής, διότι η αυτή η ομάδα μου έχει δώσει το δικαίωμα να είμαι. Η πρωταρχική μου προσδοκία είναι να έχει ο προπονητής στη διάθεσή του όλους τους παίκτες, να υπάρχει υγεία και έτσι, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί ο στόχος.»

Κατσικάρης: «Τουρνουά με ιδιαιτερότητες»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, τόνισε λίγο μετά το τέλος της κλήρωσης: «Τη σημερινή κλήρωση την περιμέναμε περισσότερο για να μάθουμε τη χώρα στην οποία θα ταξιδέψουμε για να διεκδικήσουμε την πρόκρισή μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες, που αποτελεί το όνειρο καριέρας οποιουδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό. Διότι σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες αυτού του τουρνουά, αλλά και τους αντιπάλους, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Με μία και μόνο θέση να δίνει την πρόκριση, ήταν δεδομένο εκ των προτέρων ότι και δύσκολοι αντίπαλοι θα υπήρχαν μεταξύ των πέντε, αλλά και πως για να είσαι σίγουρος πρέπει να νικήσεις όλα τα παιχνίδια.

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι πολύ πιο σοβαρά από τους αντιπάλους. Πρώτο και κύριο, ότι θα πρέπει να γίνει μια προετοιμασία… εξπρές και μάλιστα με πολλούς παίκτες να μην προλαβαίνουν όχι να ξεκουραστούν, αλλά ούτε να ηρεμήσουν λίγο και να καθαρίσουν το μυαλό τους από την προσπάθεια που θα έχουν καταβάλει μέχρι πριν από λίγες μέρες με τις ομάδες τους στα πρωταθλήματα των χωρών τους, στο υψηλότερο επίπεδο. Σε αυτή δε, την προετοιμασία, θα πρέπει να δούμε τους παίκτες που θα είναι διαθέσιμοι και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται. Υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας και αυτό είναι ότι θα είμαστε για τρίτη χρονιά μαζί ένας βασικός κορμός, που γνωρίζουμε τις βασικές απαιτήσεις που υπάρχουν, τον τρόπο σκέψης, έχουμε αναπτύξει κώδικες επικοινωνίας και δεν θα χρειαστεί να… γνωριστούμε.

Με όσα προανέφερα, όμως, γίνεται εύκολα κατανοητός ο ρόλος του παράγοντα τύχη στην αποστολή που μας περιμένει. Προφανώς και δεν θα στηριχτούμε σε αυτόν, προφανώς και έχουμε τον τρόπο μας να εμφανιστούμε έτοιμοι και να διεκδικήσουμε τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως μέχρι την πρώτη συγκέντρωση δεν μπορούμε παρά να ευχόμαστε να μην υπάρξουν απρόοπτα και να μπορέσουμε να δουλέψουμε πλήρεις, υγιείς και απερίσπαστοι.

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτή καθεαυτή την κλήρωση… Μέσα στις ιδιαιτερότητες τουλάχιστον πάμε σε μια κοντινή χώρα, κάτι που μας δίνει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας.  Από την άλλη η διοργανώτρια χώρα, διαθέτει μια πολύ ισχυρή εθνική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή. Όλοι ξέρουμε στη θεωρία ποιοι είναι πιο ισχυροί και ποιοι λιγότερο όμως και πάλι πρέπει να περιμένουμε τις τελικές τους συνθέσεις και την κατάσταση των παικτών τους για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις.»