Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Η συνέντευξη Τύπου για το Ευρωπαϊκό τρόπαιο

Στην ιστορική Λότζια έγινε σήμερα το μεσημέρι η παρουσίαση του Ευρωπαϊκού τροπαίου το… ταξίδι του οποίου μέχρι να καταλήξει τον Σεπτέμβρη στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας ξεκίνησε από την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω του ότι φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (27/06- 05/07).

Το «παρών» έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς. Αναλυτικά οι δηλώσεις…

Παναγιώτης Τσαγκρώνης (Γ.Γ. ΕΟΚ)
«Τα τελευταία χρόνια το Ηράκλειο έχει γίνει το επίκεντρο του μπάσκετ φιλοξενώντας μεγάλες διοργανώσεις, πέρυσι το Ευρωπαϊκό των Νέων ανδρών και φέτος το Παγκόσμιο των Εφήβων. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ξεκινήσει από εδώ η παρουσίαση του τροπαίου, γιατί αυτή την εποχή το Ηράκλειο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των φιλάθλων του μπάσκετ και έπρεπε να έχει αυτή την τιμητική διάκριση. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ηρακλείου, την περιφέρεια, τον Δήμο και προπάντων τα σωματεία της περιφέρειας Κρήτης η οποία έχει υπερασπιστεί και έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο ώστε να μας αναγκάζουν κάθε φορά να αναθέτουμε διοργανώσεις στην Κρήτη. Το Κύπελλο αυτό ήταν το μεγάλο ξεκίνημα της Εθνικής μας ομάδας και της Ελλάδας στο μπάσκετ το 1987. Εκείνος ο τίτλος βέβαια δεν είχε έρθει τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που είχαν προηγηθεί και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν κάτι που απλά συνέβη και μετά έφυγε… Η Ελλάδα ήταν δεύτερη το 1989 στο Ευρωπαϊκό της τέως Γιουγκοσλαβίας, μετά ήρθε η τέταρτη θέση στην Γερμανία. Αποκορύφωμα ήταν το 2005 που η Εθνική σήκωσε ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο επί προεδρίας στην FIBA του κυρίου Γιώργου Βασιλακόπουλου και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Στην συνέχεια είχαμε την δεύτερη θέση στο Πακγόσμιο το 2006 και αυτό δείχνει πως δεν είναι κάτι ευκαιριακό αυτό συμβαίνει στο μπάσκετ. Στηρίζεται σε γερές βάσεις και έτσι θα συνεχιστεί. Εχουμε την παρουσία των μικρών Εθνικών ομάδων που έχουν φέρει πάρα πολλές επιτυχίες τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω ότι και φέτος η Εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει το τρόπαιο με βασικούς παράγοντας ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι γερά και θα δώσουν στο γήπεδο αυτά που μπορούν και αξίζουν. Είναι μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσει η FIBA μετά το παγκόσμιο των Ανδρών. Συμμετέχουν οι αυριανοί πρωταγωνιστές αν και κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας υπενθυμίσω πως στο παγκόσμιο του 2009 που είχε γίνει στην Νέα Ζηλανδία είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο παίζοντας στον τελικό με τις ΗΠΑ. Από εκείνη την ομάδα σήμερα πολλά παιδιά πλαισιώνουν την Εθνική ομάδα, ένας δε από εκείνους ο Κώστας Παπανικολάου αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Ο Σλούκας, ο Παππάς, ο Γιάνκοβιτς, ο Μάντζαρης, είναι παιδιά εκείνης της ομάδας και με αυτό θέλω να τονίσω πως από αυτές τις ομάδες θα βγουν οι αυριανοί πρωταθλητές μας. Ελπίζω να έχουμε την συμπαράσταση των φιλάθλων του Ηράκλειου. Από πλευράς οργανωτικής επιτροπής όλα κυλήσει ομαλά. Το θέμα είναι να έχουμε και μια καλή εμφάνιση της Εθνικής μας. Πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά, έχουν αξία. Στο μπάσκετ χρειάζεται και λίγο τύχη όσον αφορά στα χιαστί παιχνίδια, ελπίζω όμως πως και εκεί θα τα πάμε καλά. Ελπίζω πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και η Κρήτη θα δώσει και πάλι ένα βροντερό «παρών» και θα αποδείξει πως αγαπά το μπάσκετ. Αυτή την στιγμή το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικά βρίσκεται σε παγκόσμιο ενδιαφέρον δεδομένου ότι υπάρχουν ομάδες από όλες τις Ηπείρους».

Μπάμπης Μαρκάκης (πρόεδρος ΕΚΑΣΚ)
«Ευχαριστώ την FIBA και την ΕΟΚ που μας έκαναν μια ακόμη μεγάλη τιμή, να φέρουν το Ευρωπαϊκό τρόπαιο να παρουσιαστεί στο Ηράκλειο. Ως ΕΚΑΣΚ έχουμε προσπαθήσει ώστε το Παγκόσμιο να στεφθεί με επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έξι μήνες τώρα έχουν δουλέψει για να πάνε όλα τέλεια και πιστεύω πως θα πάνε. Παρακαλούμε τον κόσμο ως Κρητικοί να στηρίξουν την διοργάνωση γιατί θα δώσουμε τα διαπιστευτήριά μας σε όλο τον κόσμο».

Κώστας Βαρδαβάς (Αντιδήμαρχος Ηρακλείου)
«Είναι μεγάλη χαρά που επιλέχθηκε το Ηράκλειο για να παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του Ευρωμπάσκετ του Σεπτέμβρη, ένα Κύπελλο που ξυπνά σε όλους τους Ελληνες μνήμες. Ένα Κύπελλο που σήκωσε στα χέρια του ο Παναγιώτης Γιαννάκης το 1987 και ο Μιχάλης Κακιούζης το 2005. Μας ξυπνά ευχάριστες μνήμες και στιγμές που ελπίζουμε να ζήσουμε και τον προσεχή Σεπτέμβρη στην Γαλλία και η ελληνική ομάδα να το σηκώσει για μια ακόμη φορά. Ευχαριστούμε για την επιλογή και καλωσορίσαμε από χθες την Εθνική Εφήβων που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το ηράκλειο επίκεντρο του αθλητισμού. Μετά το Ευρωπαϊκό του στίβου διοργανώνει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ευχόμαστε όπως φέραμε γούρι στην Εθνική ομάδα του στίβου να φέρουμε και σε εκείνη του μπάσκετ και να πετύχει τον στόχο της».

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Akd7vzf_96E” frameborder=”0″ allowfullscreen ]