Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Ι.Βουγιούκας: «Καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί η εθνική»

Ο Ιαν Βουγιούκας επέστρεψε φέτος στην προετοιμασία της Εθνικής και για πρώτη φορά έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το ν Γιόνας Καζλάουσκας, για να εξηγήσει πως «σίγουρα υπάρχει πολύ οργανωμένη φιλοσοφία, στην άμυνα και την επίθεση. Τα παιδιά που είναι στην ομάδα από πέρυσι τη γνωρίζουν και φέτος βελτιώνουν τις όποιες ατέλειες είχαν παρατηρηθεί. Παράλληλα, βοηθούν εμάς τους νέους να την αφομοιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Φυσικά και όταν έλαβε την πρόσκληση να πάρει μέρος στην προετοιμασία «ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Είναι σαφές πως η αγωνιστική περίοδος για κάθε επαγγελματία αθλητή είναι μεγάλη και δύσκολη, αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να φορέσεις τη φανέλα της Ελλάδος εξυπακούεται πως δεν το σκέφτεσαι δευτερόλεπτο. Ολοι θέλουμε να έχουμε αυτήν την ευκαιρία. Για αυτό δίνουμε ό,τι έχουμε κάθε χρονιά. Είναι η επιβράβευση των κόπων μας και παράλληλα η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να ζήσει ο όποιος παίκτης».

Πως είναι η καθημερινότητα;


Το επίπεδο των προπονήσεων και των παικτών είναι πάρα πολύ υψηλό. Καθημερινά έχω την ευκαιρία να παίζω με τους καλύτερους Ελληνες παίκτες και να βελτιώνομαι όχι μέρα με την ημέρα, αλλά ώρα με την ώρα.  

Η Εθνική έχει… καλομάθει τον κόσμο με τις διακρίσεις της. Πως το εισπράττεις εσύ αυτό;


«Όπως έχουν πει όλα τα παιδιά, η Εθνική είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί. Σίγουρα είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το καλύτερο, να διακριθούμε και να φτάσουμε ψηλά. Και οι νέοι παίκτες έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο: να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να κρατήσουμε την Εθνική στην κορυφή όπου βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια»

Τι σκέφτεσαι σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο;


«Κατ’ αρχάς συμφωνώ απόλυτα με τους συμπαίκτες μου στο ότι η δυναμική του δεν είναι ίδια με εκείνη του Ευρωμπάσκετ, όπου όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Αυτό όμως, πολλές φορές μπορεί να κρύβει και παγίδες. Ετσι, οφείλεις σε κάθε ματς να είσαι 100% συγκεντρωμένος και προσεχτικός, να μην υποτιμάς κανέναν και να αντιμετωπίζεις κάθε αποστολή με τη σειρά που έρχονται. Επίσης σαφές είναι πως για να διακριθείς πρέπει να κερδίσεις πολύ δυνατές ομάδες. Τους καλύτερους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ομάδας, σε αυτές του εαυτού μας και προχωράμε με στόχο να φτάσουμε ψηλά».

Την Τρίτη αναχωρείτε για την Κύπρο. Πόσο θα βοηθήσει το τουρνουά εκεί;


«Εκεί θα δώσουμε παιχνίδια που θα έχουν ως στόχο να «βρεθούμε» μεταξύ μας, αμυντικά και επιθετικά. Να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ μας, την οποία έχουν οι παίκτες που παίζουν χρόνια μαζί και απ’ ότι έχει φανεί, δεν θα αργήσουμε να βρούμε και όλοι οι άλλοι, ώστε να επιτευχθεί η σωστή αρμονία».

Με την επιστροφή σας, υπάρχουν στο πρόγραμμα το «Ακρόπολις» και το “Nova Dream Game»… και φυσικά ο κόσμος στις εξέδρες.
 

«Το «Ακρόπολις» είναι πια τουρνουά με ιστορία και ανέκαθεν αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για να έλθει ο κόσμος στο γήπεδο και να δει τους παίκτες που αγαπά και την ομάδα που τον κάνει υπερήφανο. Το ίδιο περιμένω πως θα γίνει και φέτος, ώστε οι φίλαθλοι να μας μεταδώσουν τη δυναμική τους και να ταξιδέψουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην Τουρκία, όπου επίσης περιμένω πως θα έχουμε τη βοήθεια των φίλων μας! Σε ό,τι αφορά τώρα, το παιχνίδι με τους Αμερικανούς, πρόκειται για καταξιωμένους παίκτες που ειδικά φέτος έχουν και ένα επιπλέον κίνητρο. Τι εννοώ; Μπορεί να μην έρχονται οι σούπερ σταρ, θα έλθουν όμως, παίκτες που επίσης είναι καταξιωμένοι. Και μεταξύ αυτών που θέλουν είναι να αποδείξουν πως δεν συγκροτούν τη «δεύτερη ομάδα», αλλά αυτή που θα συνεχίσει ό,τι δημιούργησε η Redeem Team. Πιστεύω πως σε αυτό το ματς, δεν θα υπάρχει άδεια καρέκλα στις εξέδρες και ανυπομονώ να έλθει εκείνη η ημέρα».