Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

Η μέρα των Εθνικών Ομάδων

Τις τέσσερεις Εθνικές Ομάδες Μπάσκετ που διακρίθηκαν στις διεθνείς διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχαν το καλοκαίρι του 2009, βράβευσε σήμερα σε πανηγυρική τελετή η Eurobank EFG, χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ από το 2001.
Την τελετή τίμησε με την παρουσία του η ΑΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ο οποίος απένειμε το βραβείο στην Εθνική Ομάδα Ανδρών. Παρέστη επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος απένειμε το βραβείο στην Εθνική Ομάδα Νέων Ανδρών. Την Εθνική Ομάδα Γυναικών βράβευσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Βύρων Μπαλλής και την Εθνική Ομάδα Εφήβων βράβευσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση o κ. Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε: «Ήμουν άνθρωπος των σπορ, αλλά δεν είμαι άνθρωπος του μπάσκετ. Στην περιοχή που μεγάλωσα δεν υπήρχαν μπασκέτες. Το μπάσκετ το ανακάλυψα, όπως και οι περισσότεροι, χάρη στα μεγάλα κατορθώματα των Εθνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια. Έχουμε κατακτήσει μία θέση περιφανή. Έχω δύο γιους που θα φτάσουν κοντά στα δύο μέτρα και χαρά και ελπίδα μου θα είναι να τους δω σε κάποια από αυτές τις ομάδες».
Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε: «Τιμώντας τους αθλητές μας, τιμούμε τον ελληνικό αθλητισμό, τα δυναμικά μας νιάτα, που τόσες φορές, καταφέρνουν με το πάθος και το πείσμα τους, να αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν στόχοι που δεν μπορούν να κατακτηθούν, όνειρα που δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Και αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, που αντανακλά πολύτιμες διαχρονικές αξίες, το έχουμε όλοι ανάγκη, ιδιαίτερα
σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίσης για τη χώρα μας.  
Στη Eurobank, ως Χορηγοί όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ τα τελευταία εννιά χρόνια, νιώθουμε ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι που έχουμε την τιμή να στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών μας και να υποστηρίζουμε τις προσπάθειές τους. Από την αρχή, πιστέψαμε στο όνειρό τους, ζήσαμε την τιτάνια προσπάθειά τους και μοιραστήκαμε μαζί τους τις μοναδικές συγκινήσεις μιας πορείας που οδήγησε σε τόσες υπερβάσεις, και τόσες διεθνείς διακρίσεις. Και κάθε φορά χαιρόμαστε, όπως χαίρονται όλοι οι Έλληνες, να επιβραβεύουμε τις επιτυχίες τους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIBA EUROPE κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Στο χώρο του αθλητισμού πρέπει να μας συνδέουν σχέσεις ανθρώπινες και φιλικές. Το μεγάλο καλοκαίρι του ελληνικού μπάσκετ ήρθε σαν μια φυσιολογική εξέλιξη μιας συνέχειας και συνέπειας που επιδεικνύει το άθλημα. Ήρθε να επιβεβαιώσει τις θέσεις και τις αξίες που υπηρετεί και υπηρετούμε. Και ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει τη θέση ότι πρέπει να σταθούμε στο ελληνικό μπάσκετ κι όχι στο μπάσκετ στην Ελλάδα. Καμιά φορά γι’ αυτό χαρακτηρίστηκα ρομαντικός και αναρωτήθηκα από πότε αυτή η λέξη αποτελεί αιχμή και ύβρη. Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε αυτή τη νεολαία που παρίσταται και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τη Eurobank γιατί τόσα χρόνια στέκεται κοντά. Είναι μια συνεργασία που για πρώτη φορά συνάντησα. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς το μέλλον.»
Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Αντώνης Φώτσης, αρχηγός της Εθνικής Ανδρών είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την
Eurobank. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για όσα έχουμε καταφέρει και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον». Η Εβίνα Μάλτση, αρχηγός της Εθνικής Γυναικών, τόνισε πως το μυστικό της επιτυχίας κάθε ομάδας είναι η ομάδα που υπάρχει πίσω από αυτή. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τη Eurobank που είναι υποστηρικτής της. «Σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δίνετε να δουλεύουμε και να φέρνουμε επιτυχίες». Ο Νίκος Παππάς, αρχηγός της Εθνικής Εφήβων, είπε: «Είναι όμορφο για μια ομάδα να έχει τόσους υποστηρικτές και μας δίνει κίνητρο να παλεύουμε στο γήπεδο». Ο Χάρης Γιαννόπουλος, αρχηγός της Εθνικής Νέων αφού ευχαρίστησε το χορηγό και την Ομοσπονδία τόνισε πως: «Όσο υπάρχει αυτή η υποστήριξη εμείς δεν έχουμε λόγο να μην συνεχίσουμε να παλεύουμε στο γήπεδο κι αυτό θα κάνουμε».
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν:
*H Εθνική Γυναικών, που φέτος πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της, κατακτώντας την πέμπτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λετονία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρώτη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 στην Τσεχία.
*H Εθνική Εφήβων που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νέα Ζηλανδία
*H Εθνική Νέων Ανδρών που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρόδο.
*H Εθνική Ανδρών, η οποία φέτος αγωνίστηκε με νέα σύνθεση και νέο προπονητή και απέδειξε ότι έχει τεράστιο απόθεμα δυνάμεων για νέες μεγάλες νίκες, κατακτώντας την τρίτη θέση στη διοργάνωση Eurobasket 2009.
Σπανούλης: «Πάντα ψηλά!»
Ο Βασίλης Σπανούλης από τους ηγέτες της Εθνικής Ανδρών στην πορεία της προς το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ τόνισε: «Ήταν μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ το χάλκινο μετάλλιο στην Πολωνία, είχαμε μια νέα ομάδα, άπειρη και νέο προπονητή, Στόχος μας ήταν το μετάλλιο και τα καταφέραμε. Η Εθνική Ομάδα έχει παρόν και μέλλον και αξίζει να στηριζόμαστε σε αυτή και να περιμένουμε πολλά. Στο Μουντομπάσκετ θα είμαστε πλήρεις. Η Εθνική στοχεύει πάντα ψηλά. Και εκεί θα πάμε για μετάλλιο».
Κ. Παπανικολάου: «Να διατηρήσουμε τα κεκτημένα»
Ο Κώστας Παπανικολάου, μέλος τόσο της Εθνικής Εφήβων, όσο και της Εθνικής Νέων Ανδρών, ο οποίος πήρε μέρος και στην προετοιμασία της Ανδρών το καλοκαίρι, δήλωσε: «Είχαμε δείξει ότι πηγαίναμε από την αρχή καλά στα φιλικά και στη συνέχεια αγώνα με αγώνα φτάσαμε στα μετάλλια. Το μυστικό σε αυτή την Εθνική είναι η φιλία και η χημεία που έχουμε μεταξύ μας οι παίκτες. Γνωριζόμαστε πέντε χρόνια και είμαστε μια παρέα. Προσωπικά για μένα ήταν το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής μου. Πήγα και στην προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών, ήμουν κοντά σε παιδιά που μας έχουν διδάξει το μπάσκετ και αποκόμισα πολλές εμπειρίες. Όταν είσαι πρωταθλητής δεν μπορείς να έχεις άλλο στόχο από το να διατηρήσεις τα κεκτημένα». Ο Παπανικολάου ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας στο Ευρωπαϊκό Νέων και MVP

της διοργάνωσης.