Κεντρικό μενού
Κατηγορίες

18ο Συνέδριο Ενώσεων και Τ.Ε ΕΟΚ-Χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του μπάσκετ

Ολοκληρώθηκε στη Πορταριά του Πηλίου το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών της ΕΟΚ που συνδιοργανώνετ αι από την ΕΣΚΑΘ, τον Δήμο Πορταριάς και την Νομαρχία Μαγνησίας.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τον απολογισμό του αναπτυξιακού προγράμματος της περιόδου 2008-9 από τον πρόεδρο της επιτροπής ανάπτυξης της ΕΟΚ Γιάννη Κουτραφούρη, που αναφέρθηκε στα τουρνουά πόλεων, στις μικτές ομάδες των ενώσεων, στα προπονητικά καμπ και τα σεμινάρια προπονητών που διοργανώνονται όλο το χρόνο σ’ όλη την Ελλάδα καθώς και στα τουρνουά 3Χ3.  Πρότεινε την άμεση σύνδεση του προγράμματος με τα κλιμάκια παμπαίδων, παγκορασίδων, ενώ έκανε ειδική μνεία για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης παίδων Κώστας Πολίτης που αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του αναπτυξιακού προγράμματος παίδων για την νέα αγωνιστική περίοδο. Μίλησε για τα βασικά σημεία του προγράμματος και τα κλιμάκια ανάπτυξης, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τον μεγάλο αριθμό των αγοριών και κοριτσιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Στόχος είναι να κρατήσουμε τους αθλητές στο άθλημα και να τους δώσουμε κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Στον προγραμματισμό του αναπτυξιακού προγράμματος κοριτσιών αναφέρθηκε ο τεχνικός σύμβουλος ανάπτυξης κορασίδων και Ομοσπονδιακός προπονητής γυναικών και νέων ανδρών, Κώστας Μίσσας. Τόνισε ότι είναι σημαντική η αύξηση εισαγωγής αθλητών στο χώρο. «Οι επιτυχίες των Εθνικών ομάδων, φέρνουν παιδιά στο γήπεδο», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι οι προπονητές αλλά και οι παράγοντες πρέπει να κάνουν το παν για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Τέλος πρότεινε να διεξάγονται καμπ βάσης σε ακόμη μικρότερες ηλικίες και να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των αθλητριών που θα συμμετέχουν στις μικτές ομάδες και αργότερα στις Εθνικές ομάδες.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης άρχισε το δεύτερο θέμα των εργασιών με την εισήγησή του με θέμα «Δομή-Οργάνωση-Στόχοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης». Χαρακτήρισε τον τρόπο διοίκησης της Ομοσπονδίας υπόδειγμα και τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο της ΕΟΚ διαμορφώνεται από τα ίδια τα σωματεία. Αναφέρθηκε στα χρονικά όρια που πιέζουν για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της υποδομής και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σωστότερος προγραμματισμός στα χρονικά πλαίσια της αγωνιστικής περιόδου. Ακόμη για την Γ΄ Εθνική ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τον αντιπροσωπευτικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα που όλοι είναι υποχρεωμένοι να προστατέψουν και πρότεινε την δημιουργία επιτροπής με συγκεκριμένα ονόματα που θα  εξετάσει τις αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών. Αναφέρθηκε ακόμη και στην τροποποίηση του νόμου για τις συγχωνεύσεις, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η καταβολή των μετακινήσεων στις ΚΑΕ.

Ο Κώστας Μίσσας μίλησε ακόμη και για τον ρόλο των Ενώσεων και των Τοπικών Επιτροπών στην ανάπτυξη του μπάσκετ. «Δεν πρέπει να ενδιαφέρει στον καθένα μόνο η δική του Ένωση, αλλά συνολικά το άθλημα», ήταν τα πρώτα λόγια του. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και να παίζουν μεγάλοι παίκτες στα πρωταθλήματά μας», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγόντων και πρέπει να βρούμε ανθρώπους που αγαπάνε το μπάσκετ και να τους εντάξουμε στον χώρο. 

Το μέλος της ΚΕΔ/ΕΟΚ Κώστας Κορομηλάς ανέλυσε το θέμα «Προγραμματισμός-οργάνωση και λειτουργία της Ελληνικής Διαιτησίας». Αναφέρθηκε στο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής διαιτησίας που οδηγεί σε ανανέωση των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες. «Υπάρχει λειψανδρία και στους διαιτητές» τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον σ’ αυτόν τον τομέα. «Το μοντέλο διοίκησης και συνεργασίας μεταξύ διαιτητών και ΕΟΚ, ξεχωρίζοντας τους τομείς ευθύνης της κάθε πλευράς, λειτουργεί ικανοποιητικά» ανέφερε.  «Οι διαιτητές είναι και αυτοί άνθρωποι και δεν πρέπει να μειώνεται το κύρος τους», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρότεινε να γίνονται σεμινάρια διαιτητών. Τέλος μίλησε για αύξηση των εσόδων των διαιτητών και έγκαιρη καταβολή τους.   

Το μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ Αρης Ζώης ήταν ο τελευταίος ομιλητής με θέμα «Νέα διάσταση στις σχέσεις FIBA EUROPE και Εθνικών Ομοσπονδιών». Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είχε ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στα τυπικά καθήκοντα. «Η FIBA EUROPE θέλει να εφαρμόσει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων στα στελέχη για την οργάνωση και ανάπτυξη των Ομοσπονδιών. Ακόμη θα δημιουργηθεί γραφείο Εθνικών ευκαιριών που θα ασχολείται με την πληροφόρηση για τις πηγές χρηματοδότησης. Θα υπάρχει υλική συνδρομή στις λιγότερο αναπτυγμένες ομοσπονδίες, υποστήριξη για την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως τα Πανευρωπαϊκά ανδρών και γυναικών, προγράμματα προαγωγής του μπάσκετ, συνδρομή σε ομοσπονδίες με ανεκμετάλλευτο δυναμικό και σε άλλες που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τα σωματεία, διοργάνωση σεμιναρίων προπονητών και διαιτητών και συνδρομή με ανθρώπινο δυναμικό στα κορυφαία πρωταθλήματα κάθε χώρας», ήταν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του. Τέλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ULEB και στην κόντρα με την FIBA EUROPE, τονίζοντας ότι η πρώτη πέφτει θύμα τελικά των επιχειρημάτων της.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΚΑΘ Νίκος Φαρμάκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους συνέδρους και τους ομιλητές για την παρουσία τους. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ανδρέας Μιαούλης ανέφερε ότι πιστεύει πως το μπάσκετ θα συνεχίσει να μεγαλουργεί και τα επόμενα χρόνια.